Тази рецепта за тесто за пица е при мен от известно време и никога не ме е разочаровала. Винаги я използвам, когато нямам под ръка спирален миксер, например когато съм на почивка или пътувам.
Може би ще попитате как може да направите тесто за пица, без да го месите? И аз си зададох същия въпрос, когато видях видеото на Vincencosplate в Instagram. Докато не го опитах и не добавих няколко малки промени, за да отговоря на моя вкус.
Разбира се, най-доброто тесто за пица е най-добре да се направи със тестомесачкa. Но не винаги имате такъв под ръка и можете да го направите и без никакво месене. Всичко, от което се нуждаете, са добри съставки и търпение. Но вижте сами, отдавна записах тази макара за Instagram. Но ще запиша отново всички съставки, които са ви необходими.
Имате нужда от:
1 кг брашно за пица Tipo 00 или 0 - напр. от Caputo. Евтиното брашно за пица от София Мел също не е лошо.
1 г суха мая
650 мл студена вода или вода с максимална температура 18 градуса
30 г фина морска сол
Щипка зехтин
една чаена лъжичка мед
малко търпение :)
Подготовка
разбъркайте добре брашното за пица със сухата мая и морската сол в купата за смесване
добавете водата и започнете да разбърквате всичко отвън навътре с дървена лъжица, докато видите, че започва да се образува тесто
добавете зехтина и меда и разбъркайте тестото, както в стъпка 2.
сега сгънете тестото отвън навътре с навлажнени ръце, докато видите топка тесто и глутеновата структура започне да укрепва тестото.
сега покрийте тестото и го оставете да почива на хладно място (хладилник или мазе, не на топло!) в продължение на 18 часа.
вече трябва да можете да разкъсвате тестото еластично, без то да се разкъсва. Възползвайте се от възможността да го разкъсате и да го сгънете обратно от външната страна, за да оформите топка. Покрийте и поставете обратно в хладилника за 4 часа.
сега можете да оформите тестото на топчета. Отделете 250 - 300 г от тестото и процедирайте както в стъпка 6, с тази разлика, че сега ще оформяте малки топчета (скоро ще намерите инструкции как да го направите тук в блога или в YouTube). Поставете всички топчета в кутия и ги охладете за 12 часа.
в деня за печене на пицата извадете кутията от хладилника между 2 и 4 часа предварително, в зависимост от температурата на помещението или стаята. През това време топките тесто започват да се отпускат и придобиват приятна въздушност.
оформете с ръце всяка топка тесто в хубава кръгла неаполитанска пица, покрийте я на вкус и я изпечете в гореща пещ за пици.
И накрая, най-хубавата част: яжте я с всичките си сетива!
Тази рецепта за тесто се използва чудесно и като тесто за пица Romana, Pinsa или Focaccia!
За аксесоари, като например кутии за топчета тесто, посетете нашия магазин, можем да ви доставим всичко необходимо за автентична пица.
Ако блогът ви харесва и искате да научите повече за пицата, фурните и тестото, не забравяйте да ни последвате в Instagram.
Comments